Oznaka standarda „Okusi varaždinskog kraja“ jučer je dodijeljena i jednom ludbreškom restoranu – Arabela Globočec. Projekt „Okusi varaždinskog kraja“ dio je nacionalnog projekta „Okusi hrvatske tradicije“.
Označavanje objekta omogućit će brendiranje samog restorana, ali i doprinijeti ukupnom sustavnom jačanju i afirmaciji ponude gastronomskih i enoloških proizvoda na području Županije.
– Ovo je jedan prekrasan restoran koji nudi tradicionalna jela ovoga kraja. Oznakom koju sada nosi ovaj restoran, garantiramo kvalitetu i tradiciju svim posjetiteljima. Upravo je naša gastronomska ponuda razlog zbog kojeg se gosti često vraćaju u naš kraj. – poručio je župan Predrag Štromar.
Razlikovanje i prezentiranje ugostiteljskih objekata po ponudi tradicionalnih domaćih jela, odnosno obogaćivanje ukupne ugostiteljske ponude širenjem gastronomske ponude i tradicijskih jela uz korištenje izvornih domaćih namirnica, znači ujedno i promociju, prepoznatljivost i razvoj varaždinskoga kraja kao turističkog odredišta čija je bitna sastavnica kultura hrane i pića.
– Gastronomija je jedna od bitnih odrednica strategije turizma Varaždinske županije i glavni motiv dolaska turista na neku od destinacija, a upravo okusi i mirisi su elementi zadovoljstva gosta nekom destinacijom. Naša se Županija može pohvaliti s dvanaest prehrambenih artikala koje smo zaštitili, a cilj projekta je povezati sve ove objekte koji imaju oznaku standarda „Okusi varaždinskog kraja“ sa proizvođačima hrane na području Varaždinske županije kako bi gost mogao probati ono što je raslo na području naše Županije i završilo u tradicionalnom jelu našega kraja. – objasnila je Elizabeta Dolenec, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije.
Restoran Arabela otvoren je 1989., a tijekom tih godina nametnuo se kao jedan od vodećih restorana na ludbreškom području, za koji se uz tradiciju veže i kvaliteta.
– U posao me uveo pokojni otac. Poslujemo i trudimo se već dugi niz godina i uspjeli smo postati prepoznatljivi na našem području. U svakodnevnoj ponudi imamo tradicionalna i novija jela te vina iz vlastite proizvodnje. Ušli smo u ovaj projekt svjesni činjenice da se tradicionalna jela sve manje nalaze na našem stolu, a interesa za ista s druge strane ima. Svima preporučam som obložen sa špekom, gorički odrezak, zlevenku s kiselim vrhnjem i zapečene štrukle. Vjerujem da će svaki gost naći nešto za sebe. – kazao je Saša Kišić, vlasnik restorana Arabela.
Kako bi ugostiteljski objekt dobio oznaku standarda „Okusi varaždinskog kraja“ u svakodnevnoj ponudi mora imati tradicionalna jela, odnosno šest menija koji moraju biti u ponudi prema određenom jelovniku. Tradicionalna jela svakako su „mamac“ za goste.
– Gastro sjećanja su vrlo važan segment kad govorimo o turizmu. Posebno smo ponosni da se i jedan ludbreški restoran uključio u ovaj projekt, a svakako je važno napomenuti da se Arabela nalazi na samoj Ludbreškoj vinskoj cesti. Upisali smo se sada i na kartu mjesta koja nude tradicionalna jela, a to se u gastronomiji posebno cijeni. – zaključio je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.
Otkrivanju oznake standarda „Okusi varaždinskog kraja“ nazočio je i saborski zastupnik Mario Habek, zamjenik župana Alan Košić, zamjenica ludbreškog gradonačelnika Vera Jadanić i brojni drugi gosti.