Zastupnici u Hrvatski sabor biraju se na neposrednim izborima, tajnim glasovanjem. Redoviti izbori za zastupnike u Hrvatski sabor održavaju se svake četvrte godine.

Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor donosi predsjednik Republike Hrvatske.

Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske od 15. ožujka 2024. godine raspisani su izbori za zastupnike u Hrvatski sabor.

Izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u SRIJEDU – 17. travnja 2024. godine, a na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u utorak, 16. travnja 2024. i u srijedu 17. travnja 2024. godine.

Na području Grada Ludbrega Rješenjem Izbornog povjerenstva III. izborne jedinice određeno je ukupno 14  BIRAČKIH  MJESTA – u naselju Ludbreg 2 biračka mjesta te u svim ostalim naseljima po jedno biračko mjesto.

Po prvi puta u Gradu Ludbregu određeno je i POSEBNO BIRAČKO MJESTO br. 7 – u prostorijama Osnovne škole Ludbreg na kojem će moći glasati birači s prebivalištem na području Republike Hrvatske, ali izvan III. izborne jedinice, a koji su privremeno upisani i na dan izbora će boraviti na području Grada Ludbrega te Općina Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec i Mali Bukovec.