banner_medgen
Grad Ludbreg započeo je sa provedbom projekta pod nazivom Jačanje međugeneracijske pomoći u lokalnoj zajednici (Akronim: MEDGEN BORZA) koji je odobren za sufinanciranje iz programa Europske Unije, Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2007 -2013. Vodeći partner u projektu je Općina Loška dolina iz Slovenije, a ostali partneri su Općina Rečica ob Savinji i Inštitut Anton Trstenjak za gerontologiju i međugeneracijski suživot sa slovenske strane, te Grad Prelog i Grad Ludbreg sa hrvatske strane.

Središnji je cilj projekta, pomoću aktivnog uključivanja svih starosnih grupa u socijalni i društveni život, podignuti razinu međugeneracijske solidarnosti na programskom području i tako poticanjem volonterstva i samoorganizacijskih mogućnosti te efikasnom upotrebom ljudskih i ostalih potencijala, doprinijeti smanjenju negativnih učinaka demografskih promjena.

To se želi postići uspostavom novih standarda usluga lokalnih međugeneracijskih središta koja će osiguravati očuvanje znanja, iskustava i mudrosti starije populacije, prijenos znanja među generacijama putem neformalnih oblika učenja, aktivno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena svih generacija, cjeloživotno učenje i izvođenje socijalno zaštitne mreže u lokalnoj sredini. Na taj način će biti postignuta aktivna suradnja svih sudionika na lokalnoj razini u uspostavi raznovrsnih i kvalitetnih multidisciplinarnih programa međugeneracijske suradnje.

Međugeneracijski centar Ludbreg nalazit će se u istočnom dijelu dvorca Batthyany, u sadašnjem prostoru Udruge umirovljenika koji će se preurediti s obzirom na planirane aktivnosti u okviru projekta.

Unutar Međugeneracijskog centra provodit će se aktivnosti „Opskrba i pomoć“,  koja uključuje dnevno čuvanje starijih osoba sa toplim obrokom i djelatnostima medicinske opskrbe kao što su medicinska gimnastika, mjerenje krvnog tlaka, fizioterapija itd., zatim „Otisak baštine“ u sklopu kojeg će se pomoću suvremene tehnologije zabilježiti prijenos znanja i vještine starijih na mlade te će se tako povezati generacije i stvoriti međugeneracijski suživot između njih, kao i provedba aktivnosti „Slobodnog vremena“ koja osigurava organizirano provođenje slobodnog vremena što donosi proaktivnom uključivanju socijalno isključenih grupa u društveni život.

Formiranje Međugeneracijskog centra Ludbreg predstavlja temelj za jačanje socijalne kohezije, što je neophodno za smanjivanje negativnih posljedica starenja stanovništva i istovremeno podizanje kvalitete života svih građana.

 

ulaganje_small