Ljut, oštar i osvježavajuć, izvrsno prija uz kuhano ili pečeno meso, kao dodatak salatama, dobro se slaže i s ribom, a uz sve to je i jako zdrav. Upravo ovo su odlike Ludbreškog hrena, izvornog i tradicionalnog proizvoda koji je dobio nacionalnu zaštitu – zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time je postao već deveti zaštićeni proizvod iz Varaždinske županije na nacionalnoj razini.
Istaknuto je to na konferenciji za novinare u atriju Županijske palače povodom dobivanja nacionalne zaštite i početka procesa zaštite Ludbreškog hrena na razini Europske unije. Kako je naglasio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek Ludbreški hren je na ovim prostorima vezani uz Uskršnje blagdane i svadbene svečanosti kada se hren jede uz mesne obroke.
Uz pročelnika Vinceka, nešto više o cijelom procesu te o značaju dobivanja ove oznake rekli su i župan Radimir Čačić, Zvonimir Novak iz EUVITA-e – Clustera za ruralni razvoj i poduzetništvo te Bojana Makar iz Agro Altere, koja proizvodi Ludbreški hren.
Zvonimir Novak iz EUVITA-e – Clustera za ruralni razvoj i poduzetništvo se zahvalio Županiji na financijskoj i organizacijskoj pomoći kod dobivanja ove oznake.
– Ovime su župan i županija ponovno dokazali koliko drže do poljoprivrede te do lokalne proizvodnje. Sljedeća faza je zaštita na razini Europske unije, a uz malo sreće bismo do kraja godine mogli i to realizirati. Sam Ludbreški hren sada ulazi u novu razvojnu fazu, on je već prisutan na našem tržištu , a uz ovu oznaku imati će i šansu više. Prije osam godina hren nije postojao na sortnoj listi, dok nismo pokrenuli određene aktivnosti. Otvaraju se nove prilike te sam siguran u daljnju pomoć i podršku županije – rekao je Zvonimir Novak.
Bojana Makar iz Agro Altere, koja proizvodi Ludbreški hren je naglasila kako već skoro četrdeset godina proizvodnje hrena dobiveno veliko priznanje.
– Naša sorta je 2012. godine priznata kao autohtona sorta i sada smo dobili jedno veliko priznanje koje nam dokazuje kvalitetu i svojstvo Ludbreškog hrena. To će nam dati i dodatnu tržišnu vrijednost. Moram priznati da se do sada pokazala prepoznatljivost našeg hrena i van granica naše države. Nadam se daljnjem razvijanju proizvodnje – istaknula je Bojana Makar te je pohvalila odličnu suradnju s Varaždinskom županijom.
– Župan Radimir Čačić izjavio kako ne postoji beskonačan broj proizvoda koji se mogu zaštititi jer je proces dobivanja oznake rigorozan i temeljit te je naznačio kako je proizvodnja Ludbreškog hrena evidentirana još prije tridesetak godina.