U jednom od gradova partnera po projektu Zeleno Želimo, u Ludbregu održana je prekogranična konferencija kako bi se predstavile dosad izvršene aktivnosti po projektu, a predstavljeni su i ponuđači mikroproizvoda. Ovaj projekt ima za cilj povezivanje zelene turističke ponude zaleđa s registriranom prirodnom i kulturnom baštinom.
-Ludbreg je grad bogate prošlosti, grad tradicije, grad međugeneracijske solidarnosti, grad čudesa i legendi. Imamo svoj poseban peti element – vino i to zahvaljujući vinogradarki Ludbergi. Sve to dokaz je da nam je prošlost još davno označila put i garantirala svjetlu budućnost. Grad Ludbreg danas ima tim ljudi koji marljivo rade na projektima, a ovaj projekt samo je jedan mali segment u kotaču kojeg svakodnevno kotrljaju. No, ako je mali ne znači da je beznačajan već štoviše upravo ovakvi projekti od velike su važnosti za naše građane. Ovaj projekt spoj je autohtonog i modernog jer u vinskom podrumu koji je uređen u tradicionalnom stilu postavili i modernu tehnologiju. Spojili smo tako staro i novo i to baš u europskoj godini kulturne baštine kojoj je cilj ukazati na ono što smo možda u ovom užurbanom, modernom vremenu stavili sa strane i zaboravili – rekao je Antun Šimić, predsjednik Gradskog vijeća grada Ludbrega.
Projekt Zeleno želimo je odobren u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.
Prijavitelj projekta je Poljoprivredno šumarski zavod Murska Sobota, a partneri s hrvatske strane projekta su Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin, Grad Ludbreg, Turistička zajednica grada Varaždina. Kao pridruženi partneri na projektu uključeni su i Grad Varaždin te Turistička zajednica Grada Ludbrega.
-Na svakoj mikrolokaciji odabrali smo ponuđače i povezali smo ih u prekogranični turistički proizvod kojeg smo nazvali KULTNATURA, odnosno razvili smo brend koji povezuje prirodne značajke okoline s kulturnim i turističkim sadržajima – rekao je Damjan Jerič.
Kroz projekt nastaju i četiri različita mikroproizvoda koji će biti povezani u zajednički proizvod, a svaki od njih će imati drugačije polazište u smislu baštine i sadržaja u zaleđu. Svi mikroproizvodi zajedno će formirati zanimljivu cjelinu sa sadržajem koji će biti od interesa za široku populaciju. Svaki pojedini mikroproizvod će se temeljiti na jedinstvenom ishodištu, uzimajući u obzir ponudu pojedinog mikropodručja – priroda i kretanje, gastronomija, zanati i rukotvorine i vina.
Na konferenciji su predstavljeni ponuđači mikroproizvoda. Mateja Margić iz Grada Ludbrega predstavila je ludbreški mikroproizvod – vino kao i ponuđače na tom području. Okuse varaždinskog kraja, odnosno gastronomiju kao varaždinski mikroproizvod predstavila je Dorotea Solomun iz Turističke zajednice grada Varaždina. Slovenski Dobrovnik kao mikroproizvod nudi prirodu i kretanje što je predstavila Elizabeta Horvat iz Zavoda za okolje i turizam Dobrovnik. Općina Veržej, Slovenija predstavlja se mikroproizvodom Rukotvorine koje je predstavio Ivan Kuhar iz Zavoda Marianum Veržej.
-Slijede nam još tri razdoblja u kojima ćemo ponudu, a samim time i privlačnost povećati na području gradova i općina koje su uključene – poručila je Dorotea Solomun.
U sklopu ovog projekta nedavno su u Ludbregu otvorene novouređene prostorije vinskog podruma Udruge “Trsek” u pomoćnoj zgradi dvorca Batthyany. Vinski podrum „Trsek“ sastoji se od dviju manjih uređenih prostorija koje svim posjetiteljim nude doživljaj vinske i gastronomske ponude te običaja grada Ludbrega u autohtonom ambijentu.
“Sadržaj je isključiva odgovornost Grada Ludbrega i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.”